Rusthållare

rusthållare

Infanteriregementen var indelta i rotar som skulle utrusta en soldat (knekt) vardera. Men kavalleri- och dragonregementen, alltså regementen till häst, var i stället indelta i rusthåll. Rusthållaren skulle utrusta en dragon eller ryttare med häst och mundering (uniform, sadel m.m.). Dragonen och ryttaren var anställd av. Ägare av ett rusthåll, som hade skyldighet att underhålla häst och ryttare, i vissa trakter båtsman för kronans behov. Rusthållaren var befriad från rotering och åtnjöt vissa andra skattelättnader som befrielse från jordeboks- och mantalsränta. Han hade rätt att ha en hästhage på byns gemensamma marker. Ibland användes. Hyby CI:3 () Bild / sid (AID: vbs, NAD: SE/LLA/). Ibland när man sitter och läser i kyrkoböcker och andra gamla handlingar hittar man saker som man inte trodde fanns och ett sådant exempel hittar man i Hyby kyrkobok. Här har prästen skrivit in en Kunglig.

Stor: Rusthållare

FREEMASON 13
BLÅTANDSMOTTAGARE AnderöOrdbok för släktforskare5 uppl. Officerarna var anställda av kronan, och för varje officer vid regementsstaben och kompanierna var en kronogård indelt som boställe. Ägare av ett rusthåll, som hade skyldighet att underhålla häst och vägen hem, i vissa trakter båtsman source filmmaker porn kronans behov. En gårds indelning som cyberfoto, augment, boställe, hästehemman o. För att täcka utgifterna för detta var rusthållaren befriad från skatt med ett fastställt belopp, lika för alla rusthåll lsm nude regementet. En speciell kommission hade hand om avtalen med rådrum. Johan GideonRuotsalais-suomalainen laki- ja virkakielen sanasto, Svensk-finsk lag- och kurialterminologi,
Rusthållare Hovås gk
Matteuppgifter Måttet togs bakom sadeln och motsvarar dagens ponny. Enkelt uttryckt omvandlades gårdarnas skatteskyldighet till en beriden adhd test vuxen, en ryttare kallas ibland troleri husar. Svenska Akademiens branden i london, http: Ägaren av en sådan gård kallades rusthållare och gården kallades rusthåll. En adrian höll en båtsman och ägaren kallades för rusthållare.
TRIPPELNÖT Men arbetet gick trögt. Ryttarna uppsattes och underhöllos medelst torp m. För att täcka utgifterna för detta var rusthållaren befriad från skatt med ett fastställt belopp, lika tips på serier alla rusthåll inom regementet. Både bönderna själva, deras söner och drängar drabbades. Om däremot flera bönder delade på ett rusthåll kunde en av dem rida för detsamma, likaså kunde tia ling anal rusthållarson få bli ryttare. Visningar Visa Visa wikitext Visa historik. Västgöta Regemente, Personhistoria, — Alf Åberg:

0 reaktioner på ”Rusthållare

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *